In opdracht van Wijkplatform Selissen

Buurttuin
locatie Boxtel
uitgevoerd in 2018/2019

De bewoners van Cello wensten al jaren dat de verwilderde tuin achter hun flat omgetoverd werd tot een heuse buurttuin. Ze wilden graag contact met buurtbewoners. Het lukte hun echter niet om dit zelf voor elkaar te krijgen.

Ik kreeg de vraag of ik een ontwerp kon maken en de aanleg kon begeleiden. Voordat ik aan de slag ging, heb ik de bewoners uitgenodigd om de ? door mij ontworpen ? generatietuin Onzen Hof in Liempde te bekijken. Tijdens dat bezoek waren peuters van de kinderopvang, bouwvakkers en ouderen in de tuin bezig. Een gezellige boel. De Cello-bewoners vonden de sfeer en de vormgeving geweldig. Ze waren meteen verkocht. Z? zag hun droomtuin eruit! Met hulp van Wijkorgaan Platform Sellissen, gemeente Boxtel, welzijnsorganisatie ContourdeTwern, Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid en enthousiaste buurtbewoners werd deze droom werkelijkheid.

Hoe ging het in zijn werk? Samen met de bewoners heb ik het ontwerp gemaakt en de tuin ingericht. Het grasveld werd omgetoverd tot een paradijsje. Een groot terras met eromheen bloeiende planten. Heerlijk om te vertoeven. Een zandspeelplekje voor de kleintjes. Een kruiden- en groentetuintje. Fruitbomen om van te plukken. Een plek waar je planten kunt oppotten ? een grote wens van een bewoner. Een knusse stilteplek achterin, met een vlechtwerkhuisje waar iedereen aan meewerkte ? onder leiding van vlechtwerker Ad van Esch. Hekje ervoor, zodat het echt een apart stukje tuin is geworden. Het bankje is gemaakt door Hobbycentrum Boxtel. Het mooie naambord maakten enkele bewoners zelf. Een groepje bewoners zorgt voor het onderhoud. Dat loopt prima, ook omdat ze allemaal achter hun tuin staan. Aangezien ze zelf hebben meegeholpen, is hun betrokkenheid groot.

Het contact met andere bewoners uit de buurt loopt nu op rolletjes. De tuin voorziet op een laagdrempelige manier in de behoefte van de Cello-bewoners en alle andere buurtbewoners om een gezellig praatje met elkaar te maken.