In opdracht van Kentalis

Inrichten tuinen Nieuw Beekvliet
Locatie Sint-Michielsgestel
Uitgevoerd in 2018/2019

Kentalis vroeg me om een tuin te ontwerpen voor de bewoners. Het gaat om mensen die doof, blind en/of autistisch zijn. Eerst zou ik het ontwerp maken voor ??n tuin. Het werd zo enthousiast ontvangen dat ik ook de aangrenzende tweede tuin in het ontwerp mocht betrekken.

Een ontwerp maken voor zoveel doelgroepen is een bijzondere uitdaging. Een eigen plekje voor iedereen. Niet te veel prikkels. Bovendien moet het voor blinde en slechtziende bewoners duidelijk zijn waar hun eigen terrasje begint en eindigt. Dus tegels op het terras en het gebied daarbuiten half verhard, zodat ze precies voelen waar ze lopen. De paden zijn afgezet met randen van cortenstaal, zodat deze doelgroep precies weet waar de perken beginnen (en de paden dus eindigen). De paden zijn bedekt met halfverhard ?padvast?. Rolstoelvriendelijk en onderhoudsarm.

Het fietsenhok is afgeschermd met groen, zodat bewoners ongestoord hun fiets kunnen pakken en weer thuis kunnen komen. Privacy is belangrijk. Niet iedereen hoeft te weten wat de buurman of -vrouw doet.

De algemene ruimte ? met daarin de zelfontworpen pergola ? heeft organische vormen, zachte grassen om te strelen, geurige bloemen om aan te ruiken en ruisend water om naar te luisteren. Iedereen kan er lekker zitten of doorheen wandelen. Samen of alleen. Als je je wilt terugtrekken, dan kan dat dus ook. Aan elke doelgroep is gedacht.