In opdracht van Stichting Licht Op Groen Voor Kwetsbaarheid

Generatietuin
Locatie Liempde
Uitgevoerd in 2015/2016

Zoveel mogelijk mensen erbij betrekken, dat was het uitgangspunt. Ik kreeg de vraag om een ontwerp en een plan van aanpak te maken en de co?rdinatie van het project op me te nemen. Nadat ik alle wensen van de buurtbewoners en bewoners van de zorginstellingen De Vlaswiek en Cello en basisschool De Oversteek had verzameld, maakte ik een ontwerp voor de tuin. Iedereen kon over het ontwerp meepraten.?En bij de aanleg waren veel vrijwilligers betrokken. Daarnaast begeleidde ik een groep leerlingen van de opleiding Tuin, Park en Landschap van Helicon MBO Groen met de aanleg van de tuin.

Tijdens de gezellige werkdagen werd er flink wat werk verzet. Bij de actie NLdoet kregen we hulp van de burgemeester, wethouders, diverse gemeenteraadsleden, buurtbewoners en bewoners van Cello om het kippenhok te bouwen en fruitbomen te planten.?Een groep bewoners maakte de pergola en plantenbak van cortenstaal.

Beleving

De openbare tuin is een plek geworden voor jong en oud. Maar vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen met dementie van De Vlaswiek en mensen met een beperking van Cello.?De basisschool gebruikt de tuin voor educatieve doeleinden. In de tuin kunnen kleine wandelingetjes worden gemaakt. De rolstoel- en rollatorvriendelijke paden zijn ruim?van opzet.?Op verschillende plaatsen staan bankjes om uit te rusten en om te genieten van de natuurrijke omgeving met vlinders, bijen en vogels.

Beplanting

Er is gekozen voor herkenbare planten die je niet alleen kunt zien, maar ook met al je andere zintuigen kunt ervaren en beleven.

Er staan bloemen, besdragende struiken, fruitbomen en kruiden. Aangevuld met veel geurende planten. Het hele jaar door bloeit er wel iets in deze vitale tuin. Een oase voor bijen, vlinders en vogels.?In de moestuinen van de bewoners staan bloemen en groenten.?Er is een aparte snijbloemenhoek.?Hier kun je bloemen plukken en in je eigen vaas zetten. Een stukje natuur in je eigen huiskamer.

In Onzen Hof ontmoeten mensen elkaar. Jong en oud.? Het is een fijne en veilige ontmoetingsplek voor iedereen.